Rozpoczyna się sezon grillowy. Odkurzamy grill, przygotowujemy wszelkie instrumenty i oprzyrządowanie niezbędne do przyrządzania smacznych potraw i zaczynamy. Na początek oczywiście najprostsze, najszybsze – kiełbaski z grilla.
Sposobów przyrządzania kiełbasek z girlla jest co najmniej dwa razy tyle ile ich smakoszy.
Oto jeden z przepisów:
- kiełbasa (nie za tłusta ale chuda również nie może być – polecamy podwawelską lub czosnkową);
- długie plastry boczku wędzonego, tyle ile porcji kiełbasy;
- piwo do polewania i do popijania po usmażeniu kiełbasy;
- kilka ziaren jałowca;
- przyprawa do grilla, curry, oregano – w zależności od preferencji smakowych.
Boczek smarujemy ziołami, przyprawami, kiełbasę owijamy plastrami boczku „na skos”, spinamy na końcach np. wykałaczkami, umieszczamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy w zależności od upodobania. Dla smaku można podlewać co jakiś czas piwem i przy odwracaniu posypywać wysmażoną już stronę przyprawami, ziołami.
Co jeszcze można zrobić z kiełbasą na grillu? Można posypać tartym oscypkiem lub normalnym żółtym serem.
Jednak możemy wymyślić coś zupełnie niebanalnego.
Sałatka z kiełbasą chorizo i pomidorami
Składniki
- 1/2 kg dojrzałych pomidorów (lub 2 opakowania pomidorków koktajlowych)
- 200 g kiełbasy chorizo
- 100 g zielonych oliwek
- opakowanie mixu sałat
- 1 żółta papryka
- 1 czerowna papryka
- 3 łyżki octu balsamicznego
- garść świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Kiełbasę pokroić na grubsze plastry, następnie na ćwiartki. Oliwki na połówki.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.
Pomidory, sparzyć, usunąć skórę, pokroić na ósemki. Jeżeli używamy pomidorów koktajlowych, nie kroić ich tylko podać w całości.
W małej miseczce połączyć ocet i oliwę, dodać sól i pieprz.
Wszystkie składniki umieścić w misce. Polać dressingiem, ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Podawać posypane świeżo posiekaną bazylią.
Źródła:
Smażę, grilluję i żyję