Sezon grilowy

Kiełbasa z grilaRozpoczyna się sezon grillowy. Odkurzamy grill, przygotowujemy wszelkie instrumenty i oprzyrządowanie niezbędne do przyrządzania smacznych potraw i zaczynamy. Na początek oczywiście najprostsze, najszybsze – kiełbaski z grilla.
Sposobów przyrządzania kiełbasek z girlla jest co najmniej dwa razy tyle ile ich smakoszy.

Oto jeden z przepisów:

  • kiełbasa (nie za tłusta ale chuda również nie może być – polecamy podwawelską lub czosnkową);
  • długie plastry boczku wędzonego, tyle ile porcji kiełbasy;
  • piwo do polewania i do popijania po usmażeniu kiełbasy;
  • kilka ziaren jałowca;
  • przyprawa do grilla, curry, oregano – w zależności od preferencji smakowych.

Boczek smarujemy ziołami, przyprawami, kiełbasę owijamy plastrami boczku „na skos”, spinamy na końcach np. wykałaczkami, umieszczamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy w zależności od upodobania. Dla smaku można podlewać co jakiś czas piwem i przy odwracaniu posypywać wysmażoną już stronę przyprawami, ziołami.

Co jeszcze można zrobić z kiełbasą na grillu? Można posypać tartym oscypkiem lub normalnym żółtym serem.

Jednak możemy wymyślić coś zupełnie niebanalnego.

Sałatka z kiełbasą chorizo i pomidorami

Składniki

  • 1/2 kg dojrzałych pomidorów (lub 2 opakowania pomidorków koktajlowych)
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 100 g zielonych oliwek
  • opakowanie mixu sałat
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerowna papryka
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • garść świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Kiełbasę pokroić na grubsze plastry, następnie na ćwiartki. Oliwki na połówki.

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.

Pomidory, sparzyć, usunąć skórę, pokroić na ósemki. Jeżeli używamy pomidorów koktajlowych, nie kroić ich tylko podać w całości.

W małej miseczce połączyć ocet i oliwę, dodać sól i pieprz.

Wszystkie składniki umieścić w misce. Polać dressingiem, ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Podawać posypane świeżo posiekaną bazylią.

Źródła:
Smażę, grilluję i żyję